Eva Brems fra Ethel-prisens bestyrelse overrækker Ethel-prisen 2018 til Nana Jacobi, Anya Mathilde Poulsen og Kirstine Stubbe Teglbjærg ved Spot Festivals åbningsmiddag. Foto: Mikkel Wenzel Andreasen.

HUN SOLO hædret med Ethel-prisen 2018


HUN SOLO er årets modtager af Ethel-prisen, som blev overrakt under Spot Festivalens åbningsmiddag torsdag d. 10. maj.


Prisen er indstiftet af komponist, musiker og lektor i musikvidenskab Pia Rasmussen og opkaldt efter den engelske komponist, dirigent, forfatter og suffragette Ethel Smyth (1858-1944).


Ethel-prisen gives til en eller flere personer, der har gjort en særlig indsats for at fremme vilkårene for kvindelige musikere og på den måde været med til at fremme kønsbalancen og diversiteten i det danske musikliv. Det være som aktiv politisk rollemodel, ved at italesætte kønsbalancen i musiklivet eller ved at arbejde for ligestilling og diversitet som skribent, forsker, booker eller andre af musikkens gatekeepere. Prisen er ikke en elitepris, men en politisk pris, og derfor vægtes den påvirkning, prismodtageren har gjort for ligestillingen mellem kønnene.


Prisen består af en “Ethel” – en skulptur udført af billedhuggeren Malene Bjelke – og en check på 25.000 kr.


Ethel-priskomitéens begrundelse for at tildele HUN SOLO prisen:


”I år gives prisen til en kunstnergruppe, der næsten må have læst prisens formål, da de udtrykte deres ambition. Den er nemlig at skabe en platform og et fællesskab for kvindelige kunstnere, ”at præsentere så mangfoldigt et udvalg som muligt af de mange spændende, unikke og ekstremt kompetente kvindelige kunstnere, der findes på musikscenerne, at fejre en nuanceret diversitet af musikalske udtryk og lade smukke, vilde, sensuelle, sårbare, stærke og seje kvindelige kunstnere udfolde deres fortællinger med power, integritet og høj kvalitet.”


Gruppen er HUN SOLO, som allerede er godt i gang med at forløse disse visioner. Sammen har de udviklet en form, der får kvinder på plakaten på en ny måde. Projektet beviser vigtigheden af, at kvinder står sammen – også når det gælder om at ændre vilkårene i musiklivet. HUN SOLO er et fællesskab, hvor musik er de enkelte kunstneres omdrejningspunkt, men hvor der også gives praktiske løsninger på det konkrete problem som meget få spillesteder og festivaler har kunnet løse selv: At få kvinder på plakaten. HUN SOLO beviser, at kvinderne findes på den danske og nordiske musikscene, hvis man gør sig umage med at kigge efter dem.


Gennem idé og handling viser de, at kvinder faktisk er til at få øje på. Ved også at insistere på, at koncerterne skal være særlige oplevelser, fornyer de koncertformen og fremmer oplevelsen af at diversitet i musiklivet tilfører det ny energi. HUN SOLO løfter debatten om kvinderne i musikken, så den ikke kun er tabeller og kvoter. Gennem deres praksis skaber de nye rum for kvindelige musikere. Ethel-prisen giver vi derfor i år til HUN SOLO-projektet, der består af de tre kompetente kvindelige musikere og musikformidlere: Nana Jacobi, Kirstine Stubbe Teglbjærg og Anya Mathilde Poulsen.”