Lyt til 'Verden består af samlinger af stykker'Format: Album (vinyl + digital)

Release: 23.04.2021

Artwork:Lea Charbonnier


Køb LP og digtsamtling

Verden består af samlinger af stykker er det andet soloalbum fra Katrine Stochholm - en af grundlæggerne af det stilskabende danske band Under Byen - et sangcyklisk storværk, der undersøger, hvad det vil sige at gå igennem et år som menneske


Gennem kontemporær pop, legende beats, ekspansive lydlandskaber, egne digte og tonsat århundrede-gammel lyrik har Katrine Stochholm skabt et fuldendt værk, der hylder årets og naturens gang.


“Flere af albummets numre er komponeret ud fra gamle danske årstidsbestemte sange, som jeg havde fundet, når jeg sang godnatsang for min søn. Jeg fik lyst til at skrive et værk udfra et dogme eller et koncept og besluttede at skrive en sang for hver måned af året,“ fortæller Katrine Stochholm


“En anden og vigtig ting, der motiverede mig til at skrive et værk med udgangspunkt i årets gang, er alle de forandringer vi ser i vores klima. Jeg havde lyst til at hylde årstiderne og det vi har, der stadigvæk er i balance," siger hun.


"I 2018 havde vi en rekordvarm sommer, hvor store dele af Europa var tørkeramte. Satellitbillederne talte deres eget sprog: Det, der før havde lignet en grøn oase, var blevet et tørt og vissent landskab set ovenfra. Søer og vandløb tørrede ud og dyr døde af tørst. Det var nærmest så tørt, at træerne kom til at se efterårsagtige ud, og sådan ser vi at årstiderne bliver mere slørede eller uklare. Ligesom vinteren ofte ikke kommer eller bliver udskudt til marts måned. Vi ser et-årige blomster, der normalt ikke vokser om vinteren fordi de ikke tåler frosten, overleve og blive flerårige. Hvem har setblomstrende morgenfruer i december? Og globalt set hærger skovbrande, koralrev dør og i sommers tørrede Victoria Falls ud. Det er aldrig sket før, at det vandfald er udtørret. Vi har et meget stort stykke arbejde foran os og jeg vil gerne minde om alt det vi stadig har, for at minde om den dyrebare balance, vi er så afhængige af. Vi må ikke forspilde vores chance for at genoprette den skade der allerede er sket.”


Som komponist, pianist og medstifter af bandet Under Byen fik Katrine Stochholm omkring årtusindskiftet stor international bevågenhed med en lang række banebrydende, dansksprogede sange, der både satte tonen for den alternative danske scene fremover, men også vakte international genklang.


Siden forlod hun bandet for at skabe sin egen solokarriere. Musikjournalist David Fricke fra det legendariske amerikanske musikmagasin Rolling Stone kaldte i 2002 Under Byen for “one of the best bands in the world”, og da han senere hørte Katrine Stochholm solo på SPOT Festival, skrev han i sin omtale af koncerten: “Still obsessed”.


Under Byen står som et af de allermest innovative danske bands gennem tiden, og som centralt medlem af Under Byen var Katrine med til at skabe tre epokegørende og stærkt roste albums. Ekstra Bladet udnævnte Under Byens albumKysttil årets bedste danske album i 1999 og skrev: “Aarhusiansk sirenesang tilsat nogle af de mest originale toner i dansk musik siden Carl Nielsen”


Katrine Stochholm solodebuterede i efteråret 2016 med albummetDanser til radio, som bl.a. blev udnævnt til et af årets fem bedste danske albums i Dagbladet Information. Singlen ‘En Dejlig Aften Stille Sølvklart Vandet’ har i skrivende stund mere end 215.000 plays på Spotify.


Musikjournalist Ralf Christensen skrev om Danser til radio: “Et legesygt tusmørke. Natsværmere, ildfluer, snedkerværktøj og glasinstrumenter synes at tegne fine mønstre i arrangementerne. Mens dens det tidligere medlem af Under Byen synger den smukkeste nordiske melankoli frem.”


Verden består af samlinger af stykkerudkommer, den 23. april på HUN SOLO Records.


Singlerne 'Start', 'Maj', 'Uvejr' og 'I Høsten' er udgivet som forløbere for albummet og er bl.a. blevet playlistet på Apple Music og TIDALs playlister og har ligget i rotation på P6 Beat.


Digtsamling

Med vinyludgaven afVerden består af samlinger af stykkerfølger en digtsamling trykt på bagsiden af en smuk plakat.


Digtsamlingen udgøres dels af sangteksterne til albummet, hvoraf nogle er bearbejdede udgaver af over 100 år gamle digte af store danske forfattere som Jeppe Aakjær og Viggo Stuckenberg. Samlingen indeholder også en række af Katrines egne selvstændige digte.


Digtsamlingen kan købes separat, hvis du ikke ønsker at købe albummet på vinyl.